PIECZONE BURGERY Z BURAKIEM, KASZĄ JAGLANĄ I ZIARNAMI

BAKED BEET BURGERS WITH MILLET, SUNFLOWER & SESAME SEEDS





Burgery te są bardzo łatwe do zrobienia. Mają idealną strukturę, są delikatnie chrupiące i lekko pikantne. Bardzo odżywcze i nisko-tłuszczowe. Doskonale nadają się do zamrożenia (można mrozić surowe, bądź pieczone; aby zapobiec posklejaniu się burgerów, należy pooddzielać je między sobą kawałkami papieru do pieczenia). Z podanej ilości wychodzi 12 większych lub 17 mniejszych burgerów; dzięki czemu w ciągu 40-60 minut jesteśmy w stanie przygotować jeden duży obiad dla kilku osób lub kilka mniejszych obiadów. Świetnie sprawdzą się również jako szybki lunch w pracy lub na zajęciach.

Warto dodać też kilka informacji na temat buraków; warzyw czasem niedocenianych i używanych zbyt rzadko.





"Burak stymuluje dobry nastrój.

Burak zawiera bardzo dużo kwasu foliowego. Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia, jesteś roztargniony i masz kłopoty z pamięcią, a do tego zaburzenia w trawieniu - być może w twoim organizmie brakuje kwasu foliowego. Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ważny w produkcji naszych “hormonów szczęścia”. Tymczasem trudno znaleźć człowieka, w którego organizmie znajdowałaby się wystarczająca jego ilość. Z udziałem kwasu foliowego powstają substancje neurostymulujące - serotonina i noradrenalina. Serotonina działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina uszczęśliwia. Jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Jeśli zabraknie noradrenaliny, ludzki organizm wydziela głównie adrenalinę - cielesny stymulator i hormon stresu. Noradrenalinę natomiast można nazwać hormonem optymizmu.(...)

Burak został uznany przez medycynę naturalną za godny polecenia środek krwiotwórczy, zapobiegający anemii i wspomagający leczenie białaczki.(...)

Roślina ta ponadto należy do warzyw pobudzających apetyt, jest odświeżająca i lekkostrawna
Poza folianami, na tle innych produktów roślinnych w polskim jadłospisie, burak charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych alkalizujących (sód, żelazo, wapń, magnez, potas). Jego przetwory mogą przywracać równowagę kwasowo-zasadową(...) 

W medycynie naturalnej jest stosowany w leczeniu nerwicy, grypy, gruźlicy, niektórych nowotworów, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby oraz przy niedoborach składników mineralnych
Ćwikła (utarty gotowany burak z chrzanem i kminkiem) poprawia pracę wątroby, odkwasza i ułatwia trawienie. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu jest skuteczny w leczeniu nadciśnienia i chorób układu krążenia.(...)

Badania przeprowadzone przez angielskich naukowców z Uniwersytetu w Exeter na niewielkiej grupie ochotników pozwoliły stwierdzić, że zawarty w burakach azotan obniża wchłanianie tlenu podczas wysiłku fizycznego. Dzięki temu sprawia, że wolniej się męczymy. (...)

Surowy sok z buraka ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Sok z buraka najlepiej jest pić w rozcieńczeniu, z dodatkiem soku marchewkowego, jabłkowego i cytrynowego. Oczywiście wyciskanego w domu.

Sok z buraka wspaniale wspomaga oczyszczać trakt jelitowy, wątrobę, nerki i krew." (źródło:tu

Przepis na burgery pochodzi z książki "Color Me Vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau. (nieznacznie go zmodyfikowałam)




Książka ta jest bardzo przydatna i interesująca. Podzielona jest na 8 rozdziałów, a każdy  z  nich dotyczy innego koloru potraw. Znajdziemy tam czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski/fioletowy, biały/beżowy, czarny/brązowy i ostatni rozdział p.t. w kolorach tęczy. Większość przepisów dotyczy potraw łatwych do zrobienia z łatwo dostępnych składników. Całość wzbogacają przydatne wskazówki autorki i opisy wartośći odżywczych głównych składników.



SKŁADNIKI (ok. 17 burgerów średniej wielkości):

  • 2  szklanki startych na grubym oczku surowych buraków (240g) 
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* (bulguru lub komosy ryżowej) (300g)
  • 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (130g)
  • 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli (80g)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (60g)
  • 1/4 szklanki oleju (60ml)
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego Tamari ** (30-45ml)
  • sól do smaku


* jaglankę przelewamy wrzątkiem przed gotowaniem (dzięki temu nie będzie gorzka), i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut. Najlepiej jak ugotujemy ją dzień wcześniej bo wtedy jej konsystencja będzie idealna do wyrobienia masy na burgery, jeśli ugotujemy ją bezpośrednio przed przygotowywaniem burgerów może być w niej za dużo wody, która za bardzo rozrzedzi naszą masę.

** Tamari różni się od zwykłego sosu sojowego tym, że jest bardziej skoncentrowany i mniej słony; Najlepszy jest organiczny sos Tamari, który składa się z: wody, soi, soli morskiej i koji-gatunek grzybów stosowany podczas fermentacji nasion soi. Jest on bezglutenowy i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Warto korzystać z niego podczas przygotowywania dressingów, dipów lub stosować jako zamiennik zwykłego sosu sojowego. 




PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180°C. (W komentarzach pod postem doradzono jednak, że jeśli chce się bardziej przypiec burgery, najlepiej jest nastawić piekarnik na 200°C)

Ścieramy surowe buraki na tarce (podana ilość powinna wyjść z 2 dużych buraków), kroimy cebulę i natkę pietruszki, siekamy czosnek.

Prażymy nasiona.

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu wyrabiamy dokładnie ręką. (Masa będzie nam lekko barwić ręce, jeśli chcemy tego uniknąć, należy założyć jednorazowe gumowe rękawiczki)




Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki.

Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.




Pieczemy ok 25 minut. (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę)

Jeśli nie możemy ich upiec, możemy usmażyć je na patelni.




Podajemy je same z ulubionymi surówkami, lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem lub chrzanem.

Smacznego!




These burgers are very easy to make. They have the ideal structure, they're delicately crunchy and slightly spicy. Very nutritious and low in fat (when baked). They are perfect for freezing. With this recipe you'll get 12 large or 17 smaller burgers. Within 40-60 minutes you are able to prepare a big dinner for several people or several smaller meals. Also they make perfect lunch at work or at school.




"Beetroots are an excellent source of folic acid and a very good source of fiber. They contain manganese and potassium and many other nutritional values." Read more here

Recipe adapted (and slightly modified) from "Color Me Vegan" cookbook by Coleen Patrick-Goudreau.

This cookbook is very useful and interesting. It's divided into 8 chapters. Each chapter is for a different color of food.

There is red, orange, yellow, green, blue/purple, white/tan, black/brown and the rainbow.

You will find many very simple and easy to make dishes with helpful tips and descriptions.

This book is very inspirational.



INGREDIENTS (for about 17 medium-sized burgers):

  • 2 C grated raw beets (240g) (about 2 large beets)
  • 1,5 C cooked millet (bulgur wheat or quinoa) (300g)
  • 1 C toasted sunflower seeds (130g)
  • 0,5 C toasted sesame seeds (120g)
  • 0,5 C minced onion (80g)
  • 0,5 C bread crumbs (60g)
  • 1/4 C oil (60ml)
  • 3-4 tbsp wholewheat flour
  • 3 tbsp finely chopped fresh parsley
  • 4 cloves of garlic, finely chopped
  • 2-3 tbsp Tamari soy sauce *
  • 1/2-3/4 tsp cayenne pepper
  • salt to taste


* Tamari soy sauce is more concentrated and less salty than the regular soy sauce. Organic Tamari soy sauce consist of: water, soy, sea salt and koji. It's gluten-free and contains no artificial additives. It's worth to use it while making dressings, dips or as a substitute for a regular soy sauce. We use this one.



PREPARATION:

Preheat the oven to 350°F/180°C.

Peel and grate your beets, chop the onion, parsley and garlic. Toast the seeds.

In a large bowl combine cooked millet (or other grains) with all other ingredients and mix well. 

Knead the mixture with your hand. (Beetroot will color your hands, to avoid this wear rubber gloves when mixing with your hands)

Form patties. If the mixture is too wet and falling apart, add more bread crumbs or flour.

Place them on a baking tray lined with parchment paper.

Bake for about 25 minutes (flip halfway during the cooking time).

If you can't bake them, you can fry them in a pan (in hot oil)

Serve on it's own with favorite salads or in a bun with favorite components and sauces.

Enjoy!











56 komentarze:

  1. Wyglądają jak rasowe czerwone mięcho!!! ale to są na maksa moje smaki, bardzo chętnie je zrobię, zwłaszcza jeśli mówisz że dobrze się mrożą, bo sama mieszkam, a i lubię mieć zapasy obiadowe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam, wychodzi ich tyle, że starczy na długo ;)

      Delete
  2. Zdjęcia są cudowne :D Zjadłabym na jutro na obiad ;)
    Pozdrawiam
    www.monikoza.blog.pl

    ReplyDelete
  3. A bułeczki z jakiego przepisu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kupne, nie starczyło czasu na domowe

      Delete
  4. Ekstra przepis, muszę koniecznie go wypróbować :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) warto, robi się szybko i dużo wychodzi

      Delete
  5. Robię takie same od lat, to moje ulubione wegeburgery :) Piękne zdjęcia!

    ReplyDelete
  6. Burgery są świetne! I zdjęcia, proste, eleganckie :)

    ReplyDelete
  7. Pierwsze zdjęcie mnie powala :) Wegańskich burgerów jeszcze nigdy nie jadłam, ale zapisuję Twój przepis do wypróbowania i te będą pierwsze :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki! :) koniecznie spróbuj wegańskich burgerów :)

      Delete
  8. Absolutnie przepyszne!!!!!Rozpływaja się po prostu w ustach! i bardzo szybko znikaja z talerza;)NAwet mój roczniak wcinal burgery;):)
    Dodam ze dobrze piec je w 200 stopniach wtedy szybciej sie przypiekaja.Pychota!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) o super! dzięki za radę, dodam do opisu. pozdrawiam :)

      Delete
  9. super przepis, dzięki ! piękny blog, pozdrawiam, ewape

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) dziękujemy również i pozdrawiamy

      Delete
  10. Już się pieką! Uffff , jaki piękny zapach.

    ReplyDelete
  11. Faktycznie wyglądają trochę hmm... mięsnie, ale w smaku są przepyszne :) Dziękuję bardzo za przepis :)

    ReplyDelete
  12. Pycha!!!!!! Właśnie pochłonęłam dwa. Wiem 22:30, ale nie mogłam się oprzeć ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) nie dziwię się :P one szybko znikają :)

      Delete
  13. wysmienite !!! od wczoraj moja nowa milosc :P

    ReplyDelete
  14. wczoraj zrobiłam, rewelacja !
    zawsze wegeburgery wychodziły mi zbyt suche, te są idealnie wilgotne, no i kocham buraki <3

    ReplyDelete
  15. Czy kaszę ważysz przed czy po ugotowaniu?

    ReplyDelete
  16. Czy usmażone wyjdą też dobre? Nie mam aktualnie piekarnika, a chcę je zrobić. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oczywiście :) można je także usmażyć i też będą dobre :)

      Delete
    2. Dziękuję za odpowiedź. Wieczorem będziemy ze znajomymi próbować :)

      Delete
    3. super! smacznego życzę ;)

      Delete
    4. Wyszły przepyszne. Wszyscy zachwyceni (nawet mięsożerni ;)). Świetny przepis! :)

      Delete
    5. :) to miło słyszeć, dziękuję

      Delete
  17. Dziś po raz pierwszym jadłam te przepyszne kotleciki z buraków. Jestem w nich zakochana. I mimo,że z kuchnią mam na bakier to w weekend przymierzę się do ich zrobienia.

    ReplyDelete
  18. Dlaczego te burgery za nic nie chcą mi wyjść? Cały czas są "rzadkie", a kiedy próbuję je odwrócić rozpadają się. :( Pomocy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. może tak się dziać przez zbyt rzadką kaszę jaglaną, kiedy była gotowana? bo najlepiej jak jest dzień wcześniej żeby odpowiednio zgęstniała, a jeśli gotujemy ją bezpośrednio przed robieniem burgerów to musi być ugotowana na sypko, bo za duża ilość wody za bardzo rozrzedzi masę, spróbuj może dodać teraz bułki tartej lub mąki, powinno pomóc

      Delete
    2. Przeczytałam uwagę, żeby ugotować kaszę dzień wcześniej i tak zrobiłam. Spróbuję dodać więcej mąki. Dziękuję za odpowiedź.

      Delete
  19. Dziś zrobiłam te burgery z przepisu z Jadłonomii w wersji burakowej i marchewkowej. Obie cudownie pyszne. Wchodzą do menu na stałe :)
    Potwierdzam, że trzeba piec w 200 st.
    Ja nie przepadam za surową cebulą, więc moją po pokrojeniu uprażyłam na suchej patelni.
    Wszystkim smakuje, nawet teściowej ;)

    ReplyDelete
  20. No i się zakochałam. A tak miałam ochotę na Vege Burgery. Już wiem z jakiego przepisu zrobię. To jakieś zarządzenie losu :)

    ReplyDelete
  21. Wyglądają jak prawdziwe mięsne burgery.Muszę koniecznie je wypróbować. Pozdrawiam Marta

    ReplyDelete
  22. Czy można użyć buraków pieczonych zamiast surowych?

    ReplyDelete
  23. Czy mogę zastąpić czymś bułkę tartą?

    ReplyDelete
  24. A gdzie można kupic tę książkę?

    ReplyDelete
  25. Zawsze wychodzą mi one ramię troszkę miękkie. Czy coś mogę robić źle czy Waszerzej tez są po pieczeniu dość luźne? Pozdrawiam; ))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. najbardziej zwarte wychodzą, jeśli ugotowana kasza jest z poprzedniego dnia, bo wtedy jest odpowiednio twarda, ale one ogólnie po upieczeniu są trochę miękkie, jeśli wolisz bardziej zbite, dodaj więcej suchych składników do masy przed pieczeniem (mąki, bułki tartej itd.) albo wydłuż czas pieczenia :)

      Delete
  26. Wow! Mega. Mi właśnie dietetyczka powiedziała o tym, że buraki zwiększają aktywność fizyczną, co zostało przebadane :) Ale samego żelaza nie dostarczają tak dużo jak możnaby się spodziewać. Przynajmniej jeśłi chodzi o ciążę. Przepis zapisuję i koniecznie muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  27. Próbowałam sama zrobić, ale chyba kupiłam stare bułki bo wyszły mi bardzo marne.. Raczej zaniecham burgerów w domu, lepiej zjeść dobrego od czasu do czasu w restauracji :)

    ReplyDelete
  28. Chodzą za mną od jakiegoś czasu takie burgery, chyba dzisiejszy obiad mam z glowy ;)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION